Τον Δήμο Λαγκαδά επισκέφθηκε ο βραβευμένος Έλληνας Μαθηματικός Δημήτριος Χριστοδούλου διακεκριμένος επιστήμονας με εντυπωσιακά επιτεύγματα και πορεία στο εξωτερικό.
Η επίσκεψη του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 10ης Διεθνούς Μαθηματικής Εβδομάδας, με ενέργειες του Προέδρου του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας κ. Αθανάσιου Φυλάκη.
Τον κ. Χριστοδούλου υποδέχθηκαν στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Γιάννης Καραγιάννης, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Μάρκου και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β/βαθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου κ. Στάθης Γεωργιάδης.
Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Καραγιάννης δώρισε στον κ. Χριστοδούλου την έκδοση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για τα αρχαία Καλίνδοια, ενώ τον προσκάλεσε σε μια δεύτερη επίσκεψη ώστε να γνωρίσει τα πολλά σημεία ιστορικού, αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος του Δήμου μας.
Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδούλου επισκέφθηκε το χώρο των Ιαματικών Λουτρών Λαγκαδά.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Ο Δ. Χριστοδούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου 1951 και πήρε το διδακτορικό του στη φυσική από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον το 1971 με επιβλέποντα τον Τζων Γουήλερ. Μετά από ένα χρονικό διάστημα σε προσωρινές θέσεις στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια, στο CERN και στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τη Φυσική, ο Χριστοδούλου έγινε καθηγητής των Μαθηματικών, πρώτα στο Πανεπιστήμιο του Σύρακιουζ και μετά στο Ινστιτούτο Κουράντ και στο Πρίνστον, πριν ολοκληρώσει τη σταδιοδρομία του ως καθηγητής των Μαθηματικών και της Φυσικής στο ETH Ζυρίχης, στην Ελβετία.
Ο Δημήτριος Χριστοδούλου τιμήθηκε με το Βραβείο Μποχέρ (Bôcher Memorial Prize) της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας. Η αιτιολόγηση απονομής του βραβείου αναφέρει τη δουλειά του στα σφαιρικώς συμμετρικά βαθμωτά πεδία και στην ευστάθεια του χωροχρόνου Minkowski.
Το 2008 τιμήθηκε με το Βραβείο Tomalla για τη βαρύτητα, ενώ το 2011, μαζί με τον Ρίτσαρντ Σ. Χάμιλτον, πήραν το Βραβείο Σω στις Μαθηματικές Επιστήμες «για τα υψηλού βαθμού καινοτομίας έργα τους στις μη γραμμικές μερικές διαφορικές εξισώσεις στη λορεντζιανή και τη ριμάνεια γεωμετρία και στις εφαρμογές τους στη γενική σχετικότητα και την τοπολογία». Ειδικά για τον Χριστοδούλου η αιτιολόγηση αναφέρεται στο έργο του πάνω στη δημιουργία μελανών οπών από ισχυρότατα βαρυτικά κύματα, καθώς και στην παλαιότερη έρευνά του επί των σφαιρικά συμμετρικών βαθμωτών πεδίων με ίδια βαρύτητα και επί της ευσταθείας του χωροχρόνου Minkowski.
Ο Δημήτριος Χριστοδούλου είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου